Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Veterancuperna avgjorda

placeholder

Förra helgen avgjordes finalspelen för de bägge veterancuperna.

 

Svenska Cupen V55, finalspel

Helgen den 21-22 oktober avgjordes finalspelet i den mycket prestigefyllda Svenska Cupen V55 i Skövdes anläggning Boulecentrum. Redan på fredagen fanns flera lag på plats och man kunde verkligen känna att det var stortävling på gång.

Boulero, som tidigare i år vann Elitserien, fick anses vara favoriter. Redan i första mötet blev det en tuff match, man fick nämligen möta Quatre Boule från Malmö, som var det lag som utmanade även under Elitserien. Det var kamp ända in i slutet genom att Boulero vann en trippel med 13-7 och mötet var över med 16-7 i siffror.

I övriga kvartsfinaler var det La Boule d'Or som slog ut Malmköping med 13-12 i avgörande trippel, otroligt spännande. Lika spännande var det mellan Boulebangers och Lindome där Lindome tog sista trippeln och vann mötet med 16-15. Även Trix kunde avgöra mötet mot Maria genom att ta en trippel relativt snabbt.

I semifinalerna såg det ganska likt ut, båda gick till tripplar och Trix lyckades slå Lindome genom att vinna båda tripplarna, något som är ovanligt. Boulero vann en trippel snabbt och mötet slutade 19-7.

Då var det dags för final, ofta ganska nervöst och dåligt spel där Trix lyckades vinna fyra singlar och ta en viktig 4-poängsledning, något som man förvaltade i dubblarna genom att vinna mixeddubbeln och säkrade då därmed att man endast behövde ta en trippel. Det stod verkligen och vägde i båda matcherna, vid underläge med 7-12 i ena trippeln fick Trix ett rejält läge, Stefan ”Proppen” Karlsson hade ett klot kvar när man hade fem poäng på plats, klotet stack lite i nedslaget och fastnade på ett kort klot. Rundan efter kunde dock samme Karlsson avgöra matchen och Trix tog hem finalen med 16-7.

Vinnarlaget från Trix

Tvåorna från Boulero

Laget från Lindome

Laget från La Boule d'Or

Svenska Cupen V65, finalspel (referat Fredrik Holmqvist, Lindome)

21-22 oktober spelades finalen av Svenska Cupen V65 på Lindome Bouleklubbs svårbemästrade banor i Lindome. Till skillnad från de andra svenska cuperna har V65-cupen ett eget upplägg. Man spelar bäst av fem matcher (först två tripplar, och därefter tre dubblar) där alla matcher är lika mycket värda. Först till tre segrar vinner mötet.

Finalen kom att spelas mellan Bouleklubben Kärnan (från Helsingborg) och Boulerosällskapet (från Stockholm). Kärnan hade tagit sig till final genom att i sin kvartsfinal besegra Varbergs Bouleklubb - Kulknappen med siffrorna 3-1, och därefter Fagersjö Petanque Sällskap med 3-0 i semifinalen. Boulerosällskapets vann i sin tur först mot Kungsbacka Bouleklubb med 3-0 för att därefter vinna mot Boo SK, även här med siffrorna 3-0.

Helt olika matchbilder

De inledande tripplarna i finalmötet blev varandras motpoler. Jonny Patron, Anita Rasmusson och Jamie Higa tog en övertygande 13-0 seger i mixtrippeln mot Leif Eriksson, Bertil Adlivankin och Anette Stridh (byttes ut mot Iwona Eriksson i slutet av matchen) samtidigt som den öppna trippeln istället blev så jämn en boulematch kan bli.

Boulerosällskapets Leif Rundblad, Erik Frieberg och Göran Ekroth spelade väl, och gick snabbt upp i en 10-4 ledning. Men istället för att knyta ihop säcken tog istället Kärnans Roland Bengtsson, Gert Olsson och Håkan Paaske två raka fyror, och övertog ledningen med 12-10. Väl framme i sista rundan la nyss inbyte Michael Lind (Boulerosällskapet) in en poängkula som Kärnan inte la bättre än. Göran Ekroth (som varit matchens bästa spelare) kunde spela in en kort kula (som gav 3 poäng, och sedermera 13-12), och utjämna mötet till 1-1.

Erik Frieberg mäter för poäng

En jämn men ej välspelad avgörande match

Väl framme i de avgörande dubblarna fortsatte Boulerosällskapets Michael Lind och Göran Ekroth att spela bra. Ekroths skytte (som höll hög svensk klass) banade väg för en storseger, och Boulerolaget vann över Roland Bengtsson och Gert Olsson med 13-2. På annat håll i hallen var förutsättningarna omvända, då de ständigt stabila Jonny Patron och Anita Rasmusson vann mot Leif Eriksson och Iwona Eriksson med siffrorna 13-4, varvid mötet var utjämnat till 2-2.

I den direkt avgörande matchen spelade Jamie Higa och Håkan Paaske (Kärnan) mot Erik Frieberg och Bertil Adlivankin (Boulerosällskapet). Matchen var jämn, men inte överdrivet välspelad. Ingen av spelarna fick nämligen läggspelet att stämma. Vid ställningen 10-8 till Kärnan, fick Jamie Higa möjligheten att skjuta för match. Jamie träffar skottet som gav Kärnan tre poäng, vilket avgjorde matchen och korade Bouleklubben Kärnan till vinnare av Svenska Cupen V65.

Vinnarlaget från Kärnan

Tvåorna från Boulero

Laget från BOO

Laget från Fagersjö

Publicerad: 2023-10-28

Senast uppdaterad: 2023-10-29

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se