Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Dags för EM i Martigny

placeholder

Imorgon onsdag inleds årets första internationella mästerskap. I den schweiziska staden Martigny ska europeiska mästare i fem olika klasser koras. Sverige representeras av Frida Brage, Linnéa von Eggers Patron, Ivar Liljegren och Simon Åkesson.

Alplandet Schweiz står som värd för EM i singel, dubbel och mixed under 19-23 juni. I sydvästra delen av landet, nästan på gränsen till både Frankrike och Italien, ligger spelorten Martigny. En liten stad med knappt 20 000 invånare, som tillhör kantonen Valais. Matcherna spelas i Centre d'Expositions et de Rencontres de Martigny, CERM, stadens kongresshall som har fyllts med massa grus för ändamålet. Det svenska laget har inte laddat på hög höjd innan mästerskapet, även om de nästan 500 meter över havet som Martigny ligger på kanske inte tillhör vanligheterna för boulemästerskap.

Ungt svensk lag

Det svenska laget, ja. Det är en relativt ungt lag som kommer till spel, vilket inte innebär att det saknas tidigare erfarenhet från mästerskap. Yngst är Frida Brage, Sörbyängens Bouleklubb, med sina 21 år. Hon gör här debut i ett seniormästerskap men deltog i förra årets U23-mästerskap i Monaco. Hon kommer att ta sig an damsingel och damdubbel. Dubbel tillsammans med Linnéa von Eggers Patron, BK Kärnan, 23 år. Linnéa gör nu sitt femte internationella mästerskap, hon var senast med i laget som spelade dam-VM i Bangkok i november förra året. Utöver damdubbel kommer hon att spela mixeddubbel, detta tillsammans med Simon Åkesson, Rabeluob PC, 29 år. Simon som vid det här laget hunnit bli en erfaren mästerskapsspelare, deltog inte i motsvarande mästerskap för två år sedan men däremot i VM i singel/dubbel i Karlslunde som spelades samma år. Även då var hans partner i herrdubbeln Ivar Liljegren, Rabeluob PC, 25 år. Ivar, som nu i Martigny likt då också axlar herrsingeln. Även coacherna är samma som vid mästerskapet i Danmark. Förbundskapten Emil Nilsson har huvudansvaret och kommer främst att coacha tjejerna och mixdubbellaget, och till sin hjälp som assisterande coach har han William Silfverberg, som coachar killarna.

Flera tidigare världsmästare deltar

Inte minst från mästerskapet i Danmark finns många fina erfarenheter att bygga vidare på. Det var till exempel då som Ivar i en fantastisk match i grundspelet besegrade Diego Rizzi från Italien. Rizzi som då trodde att han därmed blivit utslagen men som med nöd och näppe gick vidare till slutspelet och där lyckades ta sig till final. Just han riskerar inte svenskarna att få möta denna gång, men det innebär inte att det saknas namnkunniga spelare, tvärtom. De kanske största namnen bland de anmälda spelarna är väl Yolanda Matarranz och Jesús Escacho Alarcón (som för övrigt vann finalen mot Rizzi i Karlslunde) från Spanien och Charlotte Darodes och Henri Lacroix från Frankrike.

Imorgon börjar alltså mästerskapet. Det inleds med invigning och parad i centrala Martigny, första matchen, dam- och herrsingel, skall enligt programmet starta 15.00. Sedan fortsätter ”swizzen”, extra passande denna gång, med dam- och herrdubbel innan mixeddubbel avslutar första dagens spel. Torsdagen och fredagen bjuder sen på mer av samma vara, med två matcher i respektive klass bägge dagarna, innan slutspelet drar igång med åttondelar lördag morgon.

Vi hoppas att vi i vanlig ordning ska kunna sända från matcherna. Det europeiska förbundet, CEP, har till detta mästerskap stramat upp förutsättningarna för att få sända från tävlingarna. Både på så sätt att de begränsar området man får vistas på medan man sänder och genom att det nu krävs tillstånd från motståndarna för att få lov att sända. Det är också så att mobildata är extremt dyrt i icke-EU landet Schweiz och det är högst osäkert om det finns ett fungerande wifi att tillgå. Alldeles oavsett dessa små utmaningar hoppas vi förstås kunna sända så mycket som möjligt. Så hjälps oss nu att stötta och heja på det svenska laget så mycket ni bara kan;

Allez la Suède!

Publicerad: 2024-06-18

Senast uppdaterad: 2024-06-26

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se