Glädje och rörelse i fokus på Funkisidrottsskolan i Ulricehamns IF
Bouleförbundet hälsade på när det var dags för boulekväll i Funkisidrottsskolan i Ulricehamn. Projektet är ett samarbete mellan föreningarna Ulricehamns IF, Ulricehamns IFK och Gymmix, och samverkar dessutom med RF-SISU, Parasport Västra Götaland och Ulricehamns kommun.
Klockan är strax innan sex på kvällen och i boulehallen i Ulricehamn har det samlats ett gäng förväntansfulla barn och ungdomar, tillsammans med ledare och föräldrar. De är deltagare i Funkisidrottsskolan, ett initiativ som går ut på att aktivera personer med funktionsnedsättning inom idrott. Projektet startade i september och kan redan beskrivas som en succé, med ett 20-tal anmälda.
Grundkonceptet är att deltagarna under åtta veckors tid får prova på fyra olika idrotter, vid vardera två tillfällen. Föreningsledare finns på plats liksom en kontaktperson, men deltagarna behöver också ha med sig en egen ledsagare eller assistent. Förhoppningen är att de ska hitta "sin" idrott eller bara upptäcka glädjen i att röra på sig. Tidigare under hösten har de fått prova fotboll, discgolf och trampolin, och den här kvällen är det alltså boulens tur. Det är deras första tillfälle, och nästa gång blir det julavslutning för projektet i boulehallen.
Kvällen startar med att Per Linderoth, ordförande i Ulricehamns IF:s boulesektion, hälsar alla hjärtligt välkomna innan han lämnar över ordet till Linda Andersson. Linda och hennes son Sebastian är kontaktpersoner för projektet; Linda arbetar i en skola där många av deltagarna går och Sebastian går i samma skola. Det gör att många känner igen dem vilket skapar trygghet och tillit för de som är med i projektet. Linda förklarar att de kommer delas upp i grupper, volontärerna från klubben delar ut mjuka klot och sen sprider alla ut sig över boulebanorna.
En del av banorna har fått stationer där man till exempel ska försöka slå ner flaskor fyllda med vatten eller pricka en stor låda. På andra banor kan man spela vanlig boule, med mjuka klot eller metallklot om man vill prova det. Många provar mjuka klot först men vill snabbt prova de "vanliga" kloten också. Entusiasmen är påtaglig, det finns många olika tekniker för att få iväg kloten men alla verkar tycka att det är roligt oavsett var de landar. Ett par av barnen har lite för mycket myror i benen för att orka stå still och kasta, men det finns gott om rum för dem i hallen att springa runt utan att direkt störa de andra.
Förutom Per och hans fru Karin är fyra volontärer från klubben på plats, liksom Henrik Sjödin från RF-SISU Västra Götaland. "Henke" är föreningens SISU-konsulent och enligt Per en klippa när det gäller att få hjälp och stöd för olika projekt och idéer. "Det är mycket drivet folk här i Ulricehamn", säger Henrik. "Det finns många aktiva idrottsföreningar och en god samverkan mellan olika aktörer." Per håller med och säger att det här är bara början. "Till våren kommer även bordtennis, skidor och ishockey med i projektet. Vi har fått bra publicitet lokalt om det här och det väcker intresse."
Under hösten har det arrangerats åtta tillfällen och till våren blir det alltså ännu fler. Varje gång bjuds det på frukt och varje deltagare har också fått en fin tröja som ett konkret minne. Efter en dryg timme i boulehallen packar vi ihop utrustningen och säger hej då till nästa gång. Då är det julavslutning, som förutom boule också ska bjuda på en liten överraskning till deltagarna.
Vi på Bouleförbundet tycker att det här projektet är ett fantastiskt initiativ och ett koncept som lätt kan spridas till andra bouleföreningar i landet. Vilka idrottsklubbar har ni i er närhet som ni kan skapa ett liknande projekt tillsammans med? Er lokala RF-SISU-konsulent hjälper också gärna till att sammanföra er eller ge andra tips om hur ni går till väga.
Publicerad: 2024-11-28
Senast uppdaterad: 2024-12-05